Bästa Blog Tips

Vinterdäcken för rätt underlag

Kategori: Allmänt, Fordons

 

Vinterdäcken är nog de däck där man ska lägga ner mest tid till att göra ett optimalt inköp. Det är många faktorer som skall övervägas då man köpa dessa. Inköpspriset är självklart en del att ta i beaktan, men också om det ska vara dubbdäck eller dubbfria däck. En annan viktig detalj är också miljövänlighet och bränsleförbrukning. Högre bränsleekonomi påverkar din ekonomi negativ genom högre kostnad per mil för att köra bilen.

Vinterdäck med dubbar tenderar att slita mer på vägarna samt att de ger ett högre rullmotstånd som leder till högre bränsleförbrukning och högre koldioxid utsläpp. Många brukar vara extra måna om miljön när det också finns ett besparingsincitament istället för ett kostnadsincitament för att göra ett aktivt val. Valet av vilken typ av vinterdäck som bör väljas beror på var i landet man bor, samt användningskravet. Kör man professionellt, dvs att bilen behövs i tjänsten för att tjäna pengar, så kan det i vissa fall vara fördelaktigt att ha dubbdäck, som tenderar att ge bäst grepp oberoende av underlag. Kör man till jobbet, men det finns andra kommunikationsmedel eller till och med att arbeta från distans är en möjlighet, så kan oftast dubbfria däck vara ett bra val. Men om man till exempel är jourläkare så kan nog också dubbdäck vara att föredra. Jag tror nog att alla ambulanser och brandbilar kör med dubbdäck, medans flertalet av vardagliga trafikanter har bytt till dubbfria däck, antingen på grund av miljö eller kostnadsbesparings grunder. Men flertalet personer som kör på dubbdäck, kör nog med dem för de inte vet att dagens dubbfria är tillräckligt bra i dagsläget., att de flesta klarar sig bra med dem.

Så att om man väljer dem av miljöskäl eller på grund av att man vill spara pengar på sikt, så är man välinformerad och tenderar att göra ett aktivt val baserat på information. Om man inte väljer dubbfria, så beror det på informationsbrist alternativt att det finns ett behov av vinterdäck med det bästa greppet. Så länge de som köper däck vet varför de väljer en viss sort däck och vet att dessa är de bästa däcken för de kör underlag som kunden kommer att utnyttja däcken på, så anser jag att valet är bra.

Om du vill läsa mer om vinterdäck, gå till: http://www.nokiantyres.se/dack/personbilar/vinterdack/

Kommentera inlägget här: